miercuri, 2 iulie 2008

Choking hazard: horror din patria soldatului Svejk


Centrul Ceh a recidivat si a bagat din nou un film de groaza: Choking hazard (2004, sit / trailer) de regizorul ceh Marek Dobes, care a venit direct de la Praga purtand pe tricou niste creieri pierduti la zombie-festul recent de la ei din tara. Genul filmului: zombie-motel filozofic cehesc. Inainte de a va recomanda filmul, va anunt ca incepe si se termina cu gagica din Arabela, pe numele ei Dada, care scoate un shotgun, il baga pe gura unui zombie si ii zboara creierii direct pe camera, dupa care se joaca lasciv cu ce ramane. Gagica e star national in filmele pentru copii si cu asta pasim pe teritoriul pulp al zombie-ului cehesc. Pe cand o Andreea Marin eviscerand cu drujba niste mortaciuni?

In film e vorba de un prof de filozofie orb care ii supune la intrebari existentiale pe studenti si ii duce intr-un motel sa mediteze asupra sensului vietii si a existentei lor de viermi nedemni, care nu fac parte nici macar din vreo subcultura horror a societatii. Toti sunt niste distrusi fara viitor in filozofie, unul e nihilist, alta e nefe si tot asa. La lectie mai apare si un actor porno care se adevereste a fi martor al lui Iehova in timpul liber si incearca sa ii converteasca pe oameni si zombies alike. Intre timp taranii cehi morti se ridica din cimitirul forestier de langa motel, sub forma de zombii. Toti purtau palarii, cam ca King Diamond dupa ce a luat un ciocan in figura.

Machiajele au fost destul de bune (ia vedeti aici) , dar cel mai cool au fost matzele si carnea care s-a vanturat pe ecran cu generozitate. Filmul e alert, la fiecare cateva minute se zmulge o fleica. Pe langa cliseele generale cu zombii societatii de consum, avem parte si de bascalie ceheasca. Am vazut prima oara zombii care mananca morcovi, zombii care se retrag cu piciorul unei victime plus un bidon de ketschup, zombii care merg pe aparat de alergat si zombii care iti trag un sut la boase. Se emite chiar si ipoteza cum ca Isus ar fi fost zombi, si ca zombii fac parte din eco-sistem. Asa ca trebuie ocrotiti. Ultimii supravietuitori din film incep sa-i controleze pe zombii cu curent electric si vedem ca zombii danseaza teleghidati doar pe muzica disco. Coloana sonora e bestiala, cu party punk-hardcore si cu grind din ala porcin, gen Mortician. Sa nu uit, la voltaj ridicat, zombii danseaza un fel de break-dance cocalaresc.

Spoiler alert: Totul se termina cu un comando de zombii smecheri mafioti care macelaresc totul. Nu stiu de ce... m-a dus cu gandul la comandoul de controlori nazisti din Kontroll, filmul ala maghiar genial despre viata controlorilor de metrou.

Recomand filmul celor satui de filme zombie cu mesaj sau agasati de comediile horror. Asteptam si primul film zombie romanesc, cand o apare, cu Elodia sau cu cine o fi, numai sa iasa, ce pana mea!
.

5 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Foarte kewl filmul. A luat si ceva premii acum cativa ani. Daca ajungi prin Praga vezi ca e festival de scurt metraj horror. :)

Pup,
A

Anonim spunea...

Mestere, iti recomand filmele astea doua tot ce cehi facute
1. Cremator, despre viata unui mester de crematoriu :)))
2. Lemonade Joe, parodie imbecila la filmele americane cu caiboi

Ambele sunt facute sub comunism, cand la noi se regizau Dacii si Columna.

Anonim spunea...

Uite-ashi primul film romanesc cu zombies! :)
http://www.220.ro/Dawn_of_the_cei_mai_tari_sunt_Moldovenii-4890.html

Anonim spunea...

Oops, imi taie linkul.

http://www.220.ro/Dawn_of_the_cei_
mai_tari_sunt_Moldovenii-4890.html