luni, 30 iunie 2008

Zombie Belea! BORATORII la Centrul Cultural Ceh

.
Weekendul asta am facut turul Noptii Institutelor Culturale din capitala. Cred ca a fost un program bine realizat de fiecare centru in parte. Am baut tuica de Alba la Institutul lui Patapievici si am urmarit calusul dansat de taranii ardeleni. Am facut poze cu fierarul si i-am confiscat o potcoava. Apoi am infulecat o pizza la Centrul Italian unde l-am vazut si pe dl. Puric cu ceva teatru „mut”, am fost la concert de muzica tiganeasca Shukar Collective la British Institute si am ajuns la Institutul Cultural Ceh, care a avut serata „Zombie outbreak” cu creaturi si intestine, bere Pilsner Urquell, tipe gotice sexoase si jeleuri cu canini. Nu ma mira alegerea de la patria soldatului Svejk, in care fiecare orasel are festival de grindcore, industria pornografica are cea mai mare rentabilitate si cetatenii consuma bere la micul dejun.

Tin sa-l felicit pe Taranul Neofit (link), pentru marea realizare de a avea difuzat videoclipul Boratorii – Lepadatu’ in deschiderea serii culturale cehe. E mare treaba cand institutia oficiala a tarii prietene incepe programul de promo cultural cu citarea celui mai proletcultist creier sucevean. Videoclipul Boratorii a fost difuzat timp cateva minute pe repeat, sub egida relansarii sitului groaza.ro, de catre niste baieti care o tot pacalesc pe Monika Stepanova (directoarea institutului), cum ca fac activism si reprezinta cultura alternativa. Nu a lipsit nici Stefan Tiron, gagiu care se baga in seama destul de des si e incapabil sa enunte propozitii cu subiect si predicat. Am ras pe rupte cu VE-ul, mai ales cand Stefan a incercat sa multumeasca centrului ceh pentru ca il lasa sa promoveze filme exploitation cu maicute. Vorba Taranului Neofit... „oameni care nu au nici o meserie”.

Le urez succes, da am senzatia ca Groaza.ro va muri la fel ca si datile trecute, fara continut si fara vizitatori. Situl e un fel de bisericasatanista.org cu niste copii care tin sa ne arate ca horror-ul e subcultura si ca filmele de groaza au mesaj serios. Bai, voi chiar sunteti seriosi!? Au pornit-o scolareste cu „nunsploitation”, „naziploitation” si alte terminologii folosite cu religiozitatea fanului provincial erudit, care insa nu si-a pus in viata lui o masca de gaze SM pe fata. Uite mostra „Japonezii au venit cu ceva nou in genul horror chiar atunci cand era nevoie de asa ceva. Ei au aratat ca frica poate fi provocata nu numai de killeri ci si de fantome de copii sau femei sau de un zgomot ciudat, iar tensiunea si atmosfera apasatoare fac lucrurile si mai terifiante”. Zgomot ciudat, atmosfera apasatoare, lucruri terifiante… Da nene :)! Altu’ se abereaza despre importanta horror-ului „In viata cotidiana, persoanele se confrunta cu situatii frustrante care ar putea duce la scene de violenta. Vizionarea de filme cu continut violent ar produce o senzatie de descarcare emotionala, de catarsis, contribuind astfel la reducerea agresivitatii indivizilor. […] in societate exista prea multa violenta, aceasta trebuie sa fie adusa la cunostinta publicului. Din punctul acesta de vedere filmele ar fi chiar “educative”, samd. Bai baieti, puneti mana pe carte, ca altfel va trimite Taranul la un lagar de reeducare prin munca si ascultati Boratorii de dimineata pana seara!

Oricum, tot respectul pentru Centrul Ceh, care face promo cultural cu Boratorii si filme cu cadavre. Asa da „brand de tara”. Nu ca ICR-ul care il trimite pe alde Iancu Dumitrescu sa cante muzica spectrala la dooj de tovarasi de-ai lui de la Paris. Se-aude, toarasu’ Pata!?

Niciun comentariu: