marți, 10 iunie 2008

Doom - film horror cu impuscaturi la persoana intai

.
O cronica veche de cand a aparut filmul horror-SF Doom. Recuperata de pe hard. Nu mai tin minte cu ce e filmul, dar pun ce am gasit ca sa demarez blogul asta cumva, sporind cantitatea de materiale poluante din Internet.
.
Am pierdut introducerea in care explicam subiectul si remarcam ca personajele au nume de gameri de genul Reaper, Destroyer, Duke si Dr. Grimm si isi primesc misiunea pe ecrane de 286, iar prin joc au tot felul de terminale de HC cu ecran verde, in onoarea old school-ului tehnologic. Asadar, e film SF, pe planeta Marte, cu monstri, batai, creaturi infioratoare mutantizate si cercetatori care sau monstrificat din cauza unui cromozom in plus, pe care il aveau extraterestrii si nu-l mai avem noi. Drujba apare doar la final, pentru a-i face sa juiseze pe gameri. Pe scurt, niste baieti musculosi cu carne pe ceafa sunt trimisi sa vada de ce moare lumea pe Marte, unde niste cromozomi horror infecteaza pe oricine si scoala mortii.
.
Apropo, in joc monstrii erau jumate erori genetice, jumate satanisti. In Doom te luptai cand in laboratoare, cand in altare cu pentagrame. Ei bine, filmul dovedeste suplete in sensul ca da logica si explicatii necesare consumatorului de filme. Vedeti voi, cromozomul asta al extraterestrilor injectat in om afecta numai gena raului din om, cum ar veni il poseda. De altfel potopul biblic trimis de Dumnezeu ca sa eradicheze raul e explicat prin faptul ca martienii ajunsi la suprasaturatie datorita cercetarilor s-au autodistrus prin acest cromozom. Si au creat o arca de teleportare in spatiu, unde cei neafectati de cromozom (Noe şi ceilalţi) s-au imbarcat si au plecat pe pamant. Iar satanistii au fost eradicati la nivel planetar prin explozia de la Sodoma si Gomora, care a avut loc pe Marte.
.
Pe langa valentele antropologice si dezvaluirile biblice, filmul e plin de gore, explozii, macel, chiar si faze thriller de actiune. Include si elementul „zombie”, in sensul ca cei omorati de mutanti mor, si dupa ceva timp se scoala si incep sa atace. Trucaje misto, machiaje cool, decapitari frumoase, pacat ca eroii principali nu se lupta suficient cu monstrii. Dar se pastreaza linia jocului: ori te face monstrul din trei hituri, ori il faci tu dintr-o mitraliere. Momentul culminant este cand eroul principal injectat cu un fel de cromozom adrenalinic (in joc se numea BERZERK) o ia la goala prin tunele, actiunea devine 1st person view si incepe sa macelareasca tot ce prinde si i se tot schimba arma printre splashuri de sange si rotiri de ecran ca si cum misti roata la mouse. Seamana cu Quake 3 pe nivelul cel mai mic, unde macelaresti orice din doua lovituri, ori cu mitraliera, ori cu drujba sau pumnul.
.
Sa nu uit, Doom-ul mi-a amintit si el de rasismul subliminal infect al filmelor americane - regula: negrul moare primul, sau, foarte rar, daca nu e primul, atunci are cea mai mare balta de sange.
.
Filmul da dovada si de umor grobian, atat de important in filmele tari cu batai. De exemplu ar fi de semnalat si un personaj haios, Pinky, jumatea de sus om, iar partea de jos un fel de scaun robotic (o eroare de teleportare, cand curul si putulica iau ajuns in alta galaxie si nu pe Marte), aluzie la Pinky Demon, porcii aia rotunzi fara picioare din joc. Diverse remarci distractive equally, de exemplu doi multiplayeri se mirau cum de mutantii stiu sa treaca prin usi tastand coduri. „They’re rocket scientists” se lamureste unul gandinduse ca mutantii erau de fapt biologi experti inainte sa devina satanisti. Alte replici memorabile cu iz de Duke Nukem: ”Kill them all, let God sort them out!” sau obsesivul “Big…Fucking…Gun!!!!”. De asemenea, Dr. Carmack din film este denumit dupa Jim Carmack, creatorul ID Software si Doom.
.
Doom, the movie a luat cateva premii meritate, pentru "cel mai prost film al anului 2005". Pe deasupra, fanii jocului au reclamat filmul cum ca nu respecta jocul. Eu le-as zice baietilor sa se mai gandeasca. S-a respectat cu prisosinta, fiind cam un cadavru pe minut.
.
La capitolul critici ar fi de semnalat siropul complet redundant dintre personajul principal (militar de interventie) si sora lui care lucra pe statie. Tot complet redundanta este si scena cu personajul debil al echipei care merge „to take a dump”, adica sa se cace intrun tunel separat. Evident ca este defalcat de mutanti si gestul sau devine complet redundant si in economia filmului, dar si in efect, caci nu e nimic spectaculos. Macar daca il killereau in timp ce se caca, aruncand cu mizerii pe camera. De asemenea lipsa unui monstru final este o critica majora. Monstrul final e chiar seful echipei de interventie atins de virus, dar nu e suficient, lipseste MEGA-MUTANTUL!


Un comentariu:

Sagy, spunea...

Draguta recenzia.. dupa ce l-am citit am revazut filmul.. din pacate arhiva jocului era bulita(asta a fost primul joc care l-am jucat in retea prin direct cable conection.. olds times:|)